top of page
sammenhold løfter sydfyn

Fem gymnastikforeninger deler fire dygtige trænere, der skal være med til at gøre det endnu sjovere og sejere for både drenge og piger at gå til gymnastik

En solrig sensommeronsdag sidst på eftermiddagen er gymnastikinstruktør Johannes Rasmussen i gang med at få minipigerne til at lege og bevæge sig i Æstetikken, et rum på første sal i SG Huset, hvor en kreds af forældre ser på.

Imens sætter kollegerne, Rasmus Beck og Johannes Sømod, sig ud i den sorte, sponserede VW Touran og kører til Gymnastikhøjskolen i Ollerup. Her går Rasmus og fjerdemanden Andreas Franker i gang med opvarmningen med ekstraspringholdet fra Ollerup GF. Andreas går efter kort tid ned i springcentret sammen med 6 unge danske og udenlandske hjælpere fra gymnastikhøjskolen, hvor de gør springbaner klar til hele holdet.

Johannes Sømod tager bilen og kører videre til Vejstrup Efterskole, hvor M&Ms pigerne (Mini- og Mikropigeholdet) fra GS Gudme kl. 18 får gang i blodcirkulationen og latteren. Han og en lokal medinstruktør vil lære de ca. 20 piger både spring og rytmeserier frem mod forårets opvisning.

Ugen igennem har de fire unge, men meget erfarne, gymnastikinstruktører lagt en nøje plan for, hvordan de kan nå rundt til så mange børnehold som muligt i gymnastikforeningerne i Skårup, Gudme, Ollerup, Tåsinge og Svendborg.

Helt ekstraordinært har Volkswagen i Svendborg valgt at hjælpe med transporten i projektperioden frem til sommeren 2019, så de unge lettere kan få logistikken til at gå op. 

Relationer med mening

Fem af de foreninger, som i flere år har gennemført Sydfyns-opvisningen sammen, har besluttet at gøre hinanden gode ved at splejse til de 4 instruktører. DGI Fyn har bakket op med at finansiere en mentorordning til de unge instruktører, som nu har 5 arbejdsgivere, ligesom foreningerne kan trække på konsulenthjælp fra DGI Fyn.

- Vi investerer gerne i udvikling af foreningsidrætten, for vi har set nok eksempler på interne kampe imellem foreningerne i stedet for samlet at stå stærkere i konkurrencen med den selvorganiserede og den kommercielle idræt, siger Hans Sørensen, direktør i DGI Fyn.

- Klyngesamarbejdet på Sydfyn passer ind i vores visioner for ”relationer med mening”, fortæller han.

Hver forening i det sydfynske samarbejde holder fast i sin ånd og rutiner, og de unge indretter træningen efter de lokale forhold og redskaber. Alle steder i tæt samarbejde med lokale instruktører.

 

Øget samarbejde

En styregruppe med en repræsentant fra hver forening har talt grundigt om trænersamarbejdet, inden stillingerne blev slået op.

- Vi er med, siger Jens Erik Skotte fra Ollerup GF, fordi det kan være svært at blive ved med at finde dygtige instruktører og at forny os i foreningen.

- Ved at pulje kræfterne, får vi fat i de gutter her, som vi ellers ikke havde set i de mindre foreninger, og som en sidegevinst gør samarbejdet, at det er blevet meget lettere at spørge hinanden om hjælp til meget andet, siger han.

Rene Osterhammel fra Tåsinge tilføjer:

- Vi ser det som ét sydfynsk tilbud, som gør at når vores gymnaster fra Tåsinge kommer i 7. klasse og skifter skole, kan de føle sig trygge, hvis de skifter til SG, for her kender de nogle af instruktørerne, siger han.

- Vi forventer os meget af samarbejdet om de professionelle springtrænere, og faktisk er der allerede flere på holdet nu, end da vi sluttede i foråret, siger han.

 

Der skal knald på

Når DGI på landsplan gerne vil have flere drenge til at dyrke gymnastik og fortsætte ind i teenagealderen, så er de fire unge trænere ikke i tvivl om, at der skal fart på.

- Drenge kan ikke koncentrere sig mere end 8 minutter ad gangen, så vi skifter hyppigt stationer, laver konkurrencer om at nå flest redskaber på to minutter eller at springe og bevæge sig på helt specielle måder, fortæller Andreas Franker.

Rasmus Beck, som selv blev verdensmester i powertumbling som 13-årig, var en af instruktørerne på DGI´s kampagne i sensommeren for at få 10.000 drenge til at lave gymnastik i løbet af ti dage, og da han var på Tåsingeskolen inspirerede han en håndfuld drenge til at springe med på et hold i Lundbyhallen.

Jens Erik Skotte fra Ollerup GF konstaterer, at de unge instruktører kommer med en ekstra power og energi, der netop kan gøre det sejt for drengene at være med.

- Det spreder sig som en historie i skoler og klubber, så jeg tror på at alle foreninger vil se flere aktive, fordi de lærer god gymnastik fra grunden på en sjov måde, siger han.

 

Flere unge trænere

I GS Gudme var der et særligt behov for en dygtig træner til et stort hold af piger, og derfor blev M&Ms holdet en del af konceptet.

- De gutter her er fantastiske til at tage de unge, og vi håber med samarbejdet fortsat at kunne tilbyde gymnastik på mange niveauer, siger styregruppemedlem Joan Jensen fra GS Gudme.

- Samtidig er målet at inspirere flere unge til at blive hjælpetrænere og trænere, siger hun.

Den ugentlige træning er med til at udvikle kommende træneremner i klubberne. Hjælpetrænerne bliver coachet af de fire springtrænere til at instruere børnene, tage imod ved redskaberne og give børnene feedback efter springene.

 

Styrket kraftcenter

For udviklingschef i SG, Jacob Kramer er der ikke tvivl om værdien.

- De fire trænere og vores samarbejde i øvrigt kommer til at styrke Sydfyn som kraftcenter i dansk gymnastik, og det løfter kvaliteten og hver af foreningerne i klyngen til et nyt niveau, mener Jacob.

De fire kørende trænere har en særlig passion for at det skal lykkes.

Rasmus Beck har dyrket gymnastik siden han gik i 0. klasse og boede i en lille by i Vestjylland.

- Jeg kender til styrken og udfordringerne i de små steder, fortæller Rasmus Beck, som i dagtimerne arbejder i virksomheden Dansk Miljørådgivning i Nyborg.

- Gymnastikken har givet mig mange sjove timer og gode venner, og nu vil jeg gerne give noget videre, siger han.

Johannes Sømod er ud af en aktiv gymnastikfamilie og har været i SG næsten hele sit liv. Han bruger hver uge 14 timer på selv at dyrke powertumbling i SG og på et hold i Odense GF. Ved siden af det er han pædagogisk assistent i 0. klasse på Ida Holst Skole.

- Det er ærgerligt at mange drenge falder fra, så derfor vil jeg gerne bruge min erfaring sammen med de lokale instruktører og hjælpere til at give børnene en masse sjove udfordringer, siger han.

 

Det skal være sjovt

Johannes Rasmussen har dyrket gymnastik i Svendborg Gymnastikforening siden han var lille, og siden 2011 har han været hjælpetræner og instruktør i SG. Mens han gik på Vejstrup Efterskole, var han hjælpetræner på GS Gudmes M&Ms pigehold. Til hverdag går han i 2.g på Svendborg Gymnasium.

- Jeg håber, vi kan give børnene lyst til mere gymnastik, når de får kvalitet, variation og gode metoder i træningen, siger han.

Andreas Franker har i mange år dyrket gymnastik i Haderslev, hvor han kommer fra. Under ophold på Vejstrup Efterskole og Skolerne i Oure blev han en del af TeamGym seniorerne i Svendborg Gymnastikforening, og i foråret 2018 var han på Gymnastikhøjskolen i Ollerup. I dag har han lejet sig ind i Ollerup, hvor ungdomsklubben også er en del af samarbejdet mellem de fem foreninger.

- For mig handler det om det image, gymnastikken har. Jeg vil gerne være med til at gøre det fedt og sjovt at lære gymnastikken rigtigt fra grunden, siger han.

Denne artikel er fra efteråret 2018.

Siden er samarbejdet vokset, så der nu er 7 gymnastikforeninger med , og instruktørgruppen er udvidet til 5. 

Pt. arbejdes der også på en 3-årig aftale med DGI Fyn, hvor målet er at udvikle en bæredygtig model for udvidet foreningssamarbejde

Mere info kontakt: Jacob Kramer M: jacob@svendborg-gf.dk

Vi investerer gerne i udvikling af foreningsidrætten, for vi har set nok eksempler på interne kampe imellem foreningerne i stedet for samlet at stå stærkere i konkurrencen med den selvorganiserede og den kommercielle idræt,

 

Hans Sørensen, direktør i DGI Fyn.

bottom of page